Canlı Ders Yapma ve Ders Videosu Hazırlama

Acil durum uzaktan öğretim sürecinde kullanılacak ders videolarının oluşturulmasında farklı araçlar kullanabilirsiniz. 

1) Adobe Connect ile Sanal Sınıf Oluşturma, Ders Yapma ve Ders Videosu Hazırlama

Ders Yönetim Sistemi (DYS) içerisinde yer alan Adobe Connect eklentisi ile sanal sınıfta eş zamanlı ders yapabilir, dersinizi kayıt altına alıp ders sayfanızda paylaşabilir veya öğrencileriniz olmadan dersinizi kayıt altına alıp ders sayfanızda paylaşabilirsiniz. Aşağıdaki videomuz bu konuda size yardımcı olacaktır.
Adobe Connect Canlı Ders Linki Oluşturma ve Ders Kaydetme

Adobe Connect kullanarak bir dersiniz için çektiğiniz videoyu, ders sayfanızdaki konu/haftaların altında paylaşabilir ve/veya diğer dersleriniz için de kullanabilirsiniz. Aşağıdaki video bu konuda size yol gösterecektir.
Adobe Connect Kullanarak Hazırlanan Ders Videosunu Başka Bir Yerde Paylaşma


2) Zoom ile Ders Yapma ve Ders Videosu Hazırlama

Ücretsiz olarak erişilebilir bir video konferans programı olan ZOOM basit ve kolay kullanım özelliklerine sahiptir. Bu yazılımın kısıtı bir oturumda en fazla 100 kullanıcıya kadar destek vermesi ve her bir oturumun en fazla 40 dakika sürmesidir. 40 dakikadan uzun sürecek durumlarda yeni oturum açılıp 40 dakika daha kullanmak mümkündür. Zoom yazılımının kullanımı ile Sinop Üniversitesi’nden Dr. Ozan Filiz’in hazırladığı kullanım videosuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Zoom ile Video İçerik Geliştirme
 
3) Microsoft Teams ile Ders Yapma ve Ders Videosu Hazırlama

Sohbet tabanlı ekip çalışma platformu olan Microsoft Teams, ortak belge üzerinde birlikte çalışma, farklı konularda ekip içinde görüş paylaşma, grup konferans görüşmesi yapma, toplantı notlarını paylaşma gibi özelliklere sahiptir. Tüm üniversite öğrencilerimiz ve akademik personelimiz, Microsoft Teams'i ücretsiz olarak kullanabilmektedirler. Microsoft Teams'in kullanımı ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Zoom ve Microsoft Teams kullanarak canlı ders yapma ile ilgili olarak Sinop Üniversitesi’nden Dr. Ozan Filiz’in hazırladığı kullanım videosuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Zoom + Microsoft Teams Tanıtımı

4) OBS Stüdyo

Uzaktan eğitim sürecinin başlatılması ile birlikte derslere ek olarak yaşanabilecek çevrim içi toplantı ve web konferans ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için OBS Stüdyo uygulaması ücretsiz olarak kullanılabilmektedir. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. 
 
5) Powerpoint Sunumlarınıza Ses ve Görüntü Ekleyerek Ders İçeriği Hazırlama

PowerPoint kullanarak hazırladığınız ders sunumlarınıza ses ve görüntü ekleyerek ders videosu oluşturabilirsiniz. PowerPoint 2019 versiyonunda ses ve görüntü kaydederek ders anlatım video oluşturma seçeneği yer almaktadır. Üniversitemizin internet bağlantısı olan bilgisayarlardan Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından oluşturulan teknik.mu.edu.tr adresine girerek PowerPoint 2019 versiyonunu ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Powerpoint sunumlarınuza ses ve görüntü eklemek için aşağıdaki bağlantıda yer alan video yol gösterici olacaktır.

Powerpoint Sunumlarınıza Ses Ekleme
6) Ekran Kaydı ile Ders İçeriği Hazırlama

Bilgisayarınızın ekranını kaydederek ders notlarınızı ve ders anlatımınızı birleştirebilirsiniz. Bu yöntemle nasıl ders içeriği hazırlayabileceğiniz ve hazırladığınız içeriği DYS’ne nasıl yükleyebileceğiniz aşağıdaki videoda adım adım anlatılmaktadır.

Ekran Kaydı ile Ders İçeriği Hazırlama

7) Video Formatında Kaydedilen Ders İçeriklerini Youtube Üzerinden Paylaşma 

Depolama alanının sınırlı kullanımı nedeniyle ve İnternet bağlantısı yavaş olan hocalarımızın olabileceğinden hareketle, DYS’ne bir seferde yüklenebilecek video boyutu en fazla 250 MB olarak belirlenmiştir. Derslerinizi 20 dakikalık bölümler halinde hazırlayabilirsiniz. Kısa videolar, öğrencilerinizin dersi takip etmesini de kolaylaştıracaktır. Buna rağmen, eğer 250 MB’ı aşan büyüklükte bir dosya oluşturmuş iseniz, kişisel ya da kurumsal Youtube kanalınıza “liste dışı” olarak ekleyebilir, bağlantıyı DYS’de URL olarak paylaşabilirsiniz. Bunun için ayrıntılı bilgi aşağıdaki videolarda yer almaktadır.
Youtube’a Video Ekleme 

DYS’ye URL Ekleme